Huolto

Huolto

Laiturin huolto - teenkö itse vai vaivaton huoltosopimus?

Laituri ei ole koskaan täysin huoltovapaa ja olisi hölmöä olla huolehtimatta pitkäaikaisesta, tärkeästä ja joskus hyvinkin arvokkaasta investoinnista. Jokaisen laiturin käyttöikä tulee hyvästä hoidosta huolimatta jossain vaiheessa täyteen. Mitä laiturille silloin tapahtuu?

Hanki huoleton huoltosopimus

Haluatko vaivattomuutta laiturin ylläpitoon ja huoltoon? Lip-Lapin huoltosopimus sisältää vuosittaiset huolto, nosto- asennus- ja korjauspalvelut. Huoltosopimuksemme takaa, että sinä voit nauttia Suomen suvesta ja nautinnollisista rantaelämyksistä – me hoidamme kaiken työn puolestasi.

Kysy lisää ja tilaa myynnistämme!

Mitä laiturin huollossa kannattaa huomioida?

Vaadittavat huoltotoimenpiteet, laiturin käyttöikä ja hävitys elinkaaren päässä onkin hyvä ottaa huomioon jo laituria hankittaessa. Erilaisten laitureiden vaatimat toimenpiteet eroavat toisistaan ja on mahdotonta antaa täysin yleispätevää ohjetta. Alla on kuitenkin käyty läpi tyypillisiä huoltotoimenpiteitä. Tarkat mallikohtaiset huolto-ohjeet löytyvät laiturin käyttöoppaasta.

Pintakäsittely

Yleisin laitureiden kansimateriaali on painekyllästetty mänty eli kestopuu. Sen on ongelmajätettä eikä sitä saa polttaa vaan se pitää hävittää asianmukaisesti. Kestopuuta on saatavana vihreän tai ruskean sävyisenä. Värisävy säilyy kuitenkin vain vajaa pari vuotta ilman pintakäsittelyä ja muutaman vuoden päästä on mahdoton sanoa, oliko laituri alunperin vihreä vai ruskea. Ainoastaan säännöllinen sävytetyllä puuöljyllä tehty käsittely tekee laiturista ruskean. Suosittelemme puuöljyksi Teknos Woodex Wood Oilia.

Lataa tästä laiturin öljyämisohje

Terasseissa yleistyneet komposiittimateriaalit ovat hieman ongelmallisia laitureissa, koska ne eivät jäykistä laiturin rakennetta samalla tavalla kuin perinteinen puutavara ruuveilla kiinnitettynä. Varsinkin ontelorakenteiset erilaisilla sivu-uraan tulevilla pikakiinnitteillä varustetut komposiittilaudat ovat haasteellisia. Läpiruuvattavat täyskomposiittilaudat taas ovat kestopuuta painavampia ja huomattavasti kalliimpia. Komposiittimateriaalien etuna on kuitenkin helppohoitoisuus (ei tarvitse öljytä) ja kierrätettävyys käyttöiän lopussa.

Talvi

Talvi ja jäät koettelevat laitureita ja laiturin nostaminen talveksi rannalle jäiltä suojaan onkin ainoa tapa välttää vahingot varmasti.  Takuu ei valitettavasti kata jäiden tai muiden luonnonolojen aiheuttamia vaurioita.

Olennaista laitureiden kannalta on jään liike. Nykyaikaiset laiturit kyllä kestävät jäiden puristuksen ja pakkasen, mutta jäiden liike on monesti liikaa. Jos paikka on hyvin rauhallinen ja jäät sulavat vuosittain paikoilleen, voi pieni ja kevytrakenteinenkin laituri talvehtia paikoillaan.

Elinkaari ja kierrätys

Laitureiden käyttöikä vaihtelee useimmiten 20 ja 30 vuoden välillä. Laiturin hävittäminen voi kuitenkin maksaa yhtä paljon kuin itse laituri aikoinaan.

Painekyllästetty puutavara pitää toimittaa kierrätykseen. Muoviponttonit ja metalliosat eivät yleensä ole ongelma, jos ne vaan saa helposti irti. Vettynyt betoniponttoni sen sijaan painaa ja materiaalien erotteleminen on niin työlästä, että edullisinta on usein toimittaa ponttonit sellaisenaan kaatopaikalle.

Katso lääkäri sarja 1 http://apteekkifi.com/ alhaiset kustannukset sairausvakuutus Kaliforniassa