← Huolto

Laiturin talvihuolto

Laiturin talvihuolto

Mitkä asiat pitää ottaa huomioon laitureiden talvihuollossa?

Talvi ja jäät koettelevat laitureita ja laiturin nostaminen talveksi rannalle jäiltä suojaan onkin ainoa tapa välttää vahingot varmasti.  Takuu ei valitettavasti kata jäiden tai muiden luonnonolojen aiheuttamia vaurioita.

Olennaista laitureiden kannalta on jään liike. Nykyaikaiset laiturit kyllä kestävät jäiden puristuksen ja pakkasen, mutta jäiden liike on monesti liikaa. Jos paikka on hyvin rauhallinen ja jäät sulavat vuosittain paikoilleen, voi pieni ja kevytrakenteinenkin laituri talvehtia paikoillaan. Jos mahdollista, kannattaa kysäistä mökkinaapureilta, miten he toimivat syksyisin laitureiden kanssa. Jos he nostavat laiturit aina ylös jäistä, se saattaa olla kokemusten tuomaa viisautta.

Täytyy myös muistaa, että kaikki talvet ja varsinkin keväät eivät ole samanlaisia vuodesta toiseen. Jonain keväänä rannoista jäät sulavat rauhakseltaan, mutta selällä saattaa olla vielä isojakin kiinteitä jäälauttoja. Keväällä kovien tuulien voimasta saattavat nämä jäälautat liikkua vapaasti järvellä. Näillä jäälautoilla saattaa massaa olla jopa kymmeniätuhansia kiloja, joten niiden edessä vähän isommatkin laiturit ovat koetuksella. Ei ole ollenkaan tavatonta, että rantapenkka tai rannassa olevat jopa parin kuution kivet siirtyvät jäiden voimasta. Linkki videoon jossa jäät vyöryvät rantaan

Pylväslaiturit (kiinteät laiturit)

Pylväslaiturit suositellaan nostamaan aina talveksi rannalle jäiltä suojaan. Tällöin laituri ei pääse vahingossakaan vaurioitumaan. Rauhallisissa paikoissa, joissa jäät sulavat paikalleen, monet pylväslaiturinomistajat suosituksista huolimatta ottavat riskin ja jättävät laiturin jäihin. Silloin pitää muistaa ottaa suojahatut pois pylväiden päistä, jotta ne eivät halkea kutistuessaan pakkasessa sekä säätää laiturin puukansi selkeästi irti vedenpinnasta, jotta puukansi ei pääse missään nimessä jäätymään jääkenttään kiinni. Pylväät ovat alumiinia ja keväällä aurinko lämmittää pylväitä sen verran, että ne sulavat irti jäästä. Näin jääkenttä pääsee liikkumaan vapaasti ainakin pystysuuntaan. Riski on kuitenkin aina olemassa.

Muoviponttonilaiturit (kelluvat laiturit)

Muoviponttonilaiturit suositellaan nostamaan aina talveksi rannalle jäiltä suojaan. Tällöin laituri ei pääse vahingossakaan vaurioitumaan. Muoviponttonilaiturit pärjäävät jäissä kuitenkin paremmin verrattuna esimerkiksi pylväslaitureihin, koska kelluva laituri pystyy mukailemaan jäiden liikkeitä hieman paremmin. Jos laituri halutaan jättää riskillä talveksi jäihin, on huolehdittava, että laituri pääsee talvehtimaan yhtenäisessä jäämassassa ja se pääsee liikkumaan jäämassan mukana ilman rajoituksia kuten vaikkapa putkiankkurointia. Jos laituri on ankkuroitu kettingeillä ja pohjapainoilla, voi kettinkejä hieman löysätä laiturin päästä, jotta laituri pääsee liikkumaan vapaammin. Usein myös käyntisilta saattaa olla kiinnitettynä laituriin sekä rantaan, jolloin se rajoittaa laiturin liikettä. Varmempaa on irrottaa käyntisilta ja nostaa se rannalle tai laiturin päädyn kannen päälle. Näin laiturin pääty pääsee liikkumaan esimerkiksi metrin suuntaan tai toiseen jäämassan mukana vaurioitumatta. Ahtojäät saattavat silti vaurioittaa laituria vaikka kaikista edellämainituista asioista olisi huolehdittu.

Jettilaiturit

Jettilaiturit suositellaan nostamaan aina talveksi rannalle jäiltä suojaan. Tällöin laituri ei pääse vahingossakaan vaurioitumaan. Varsinkin kun jettilaituri on suhteellisen helppo nostaa ja vetää rannalle tai laiturin päälle sen keveytensä vuoksi.

Betoni- ja putkiponttonilaiturit

Betoni- ja putkiponttonilaiturit talvehtivat yleensä rannassa paikallaan. Ne on ankkuroitu kettingeillä, jolloin ne pääsevät liikkumaan hallitusti jäiden mukana. Samalla tavalla kuin muoviponttonilaitureiden kanssa on huolehdittava, että laituri pääsee talvehtimaan yhtenäisessä jäämassassa. Usein mielletään, että tämän tyyppisille laitureille ei tarvitse tehdä mitään ennen talvea ja varmaankin 98 % asiakkaistamme ei valmistele laituriaan mitenkään talvea varten. Seuraavassa on tapoja, miten valmistautua tämän tyyppisten laitureiden kanssa talveen.

1. Nosta käyntisilta talveksi joko rannalle tai laiturin kannen päälle ja varmista, että se ei pääse liukumaan veteen. Näin käyntisilta ei pääse vaurioitumaan tai menemään "salmiakille" jäiden liikkuessa. Voit päästää samalla rantakettingeistä löysää, jolloin laituri pääsee hieman ulommas ja pääsee varmasti talvehtimaan yhtenäisessä jäämassassa.

2. Jos jätät käyntisillan paikalleen, ja on mahdollista nostaa ja kiinnittää rantakettingit käyntisillan alapuolelle esim. narulla niin, että ne eivät jäädy jäämassaan kiinni, tee se. Tällöin jäiden liikkuessa rantakettingit eivät joudu kovalle rasitukselle laiturin eikä rannan päästä. Lisäksi jos mahdollista tee lumityöt käyntisillan ympäriltä, jotta käyntisilta pääsee liikkumaan vapaasti kuten kesällä, jolloin sen nivelöinti ei vaurioidu eikä puuelementti pääse vääntymään tai menemään "salmiakille".

Ei ole ollenkaan tavatonta, että keväällä jäät liikuttelevat laituria ja pohjassa kettinkien päissä olevat pohjapainot liikkuvat raahautumalla pohjaa pitkin. Tällöin rannalta katsoessa laituri näyttää olevan hieman vinossa. Jotta laituri saadaan takaisin suoraan linjaan, täytyy kettinkejä hieman säätää. Tämä ei ole vaikeaa. Huom. rantakettingit ovat asennusvaiheessa laitettu oikeaan mittaan, joten näihin ei tarvitse koskea. Säätö tapahtuu siis ulkopään kettinkejä kiristämällä tai löysäämällä. Paikallista, mistä ulkopään kettingit lähtevät kohti pohjaa ja irroita tältä kohdin pari kansilautaa. Kettingit lähtevät yleensä ristiin eli nyrkkisääntönä: kun kiristät vasemmalta oikealle lähtevää kettinkiä niin laituri siirtyy oikealle. Tai jos löysäät vasemmalta oikealle lähtevää kettinkiä niin laituri siirtyy vasemmalle. Ja sama toisella puolella, mutta tietenkin päin vastoin. Apuna säädössä voit käyttää kuormaliinaa, jonka toisen pään voit kiinnittää esim. pollariin tai venerenkaaseen. Säätämisen jälkeen kiristä sakkelit kunnolla ja kiinnitä kansilaudat takaisin.

Katso lääkäri sarja 1 http://apteekkifi.com/ alhaiset kustannukset sairausvakuutus Kaliforniassa